Hrady.cz
Zoo byla založena jako zookoutek r. 1957 Oldřichem Vávrou a Jindřichem Weissem. Koutek se postupně rozrostl do dnešní zoo chovající na 125 druhů zvířat, především kočkovitých šelem, opic a plazů (statut zoo získala r. 1982); užívající označení „Zoo bez mříží“. Při zoo je Africká vesnice Matongo.
© Luděk Pitter 05/2004
Graficke pismenko Zoologická zahrada leží asi 10 minut chůze od centra Jihlavy, v údolí řeky Jihlávky. Najdete v ní okolo 100 druhů zvířat, mimo jiné i jedovaté hady. Svoji rozlohou nepatří mezi velké zahrady, rozkládá se na ploše 12,6 ha (expoziční část na 6,5 ha), její návštěvu si však přesto nenechejte ujít. Zejména děti zde najdou velké množství zábavy v netradičně řešeném dětském koutku.
30.12. 2004

Historie Zoo v Jihlavě
    Zoologická zahrada byla založena původně jako zookoutek r. 1957 Oldřichem Vávrou (inspektorem pro kulturu) a Jindřichem Weissem (pracovníkem divadla) v zalesněném údolí Heulos, kudy protéká řeka Jihlávka. Údolí je položené při vnitřních hradbách města. Základ zookoutku tvořila především Weissova zvířata – bažanti a papoušci. Časem přibyli medvědi, dingové, srny a další zvířata žijící u nás a v Evropě. Zookoutek se postupně rozrůstal - byly

popis

Krom expozice chovaných zvířat a Africké vesnice Matongo nabízí zoo velký dětský areál s obřím tobogánem (nejdelší skluzavkou v republice), lezeckou stěnou, lanovkou a řadou prolézaček. Celou zoo je také možné v letním období projet vláčkem. Volně přístupný je výběh koz kamerunských v Africké vesnici.