Podobora

Těšinisko, Starý Těšín, Archeopark Chotěbuz
Na místě opevněného slovanského hradiště stojí dnes Archeopark, jeho přesná replika. Podle archeologického výzkumu bylo místo osídleno již v období starší doby železné a poté zde stálo v od pol. 8. stol. do přelomu 11. a 12. stol. opevněné hradiště. Archeopark vybudován v letech 2005-2012.
© Luděk Vláčil 06/2017
Nachází se na poblíž železničního mostu tratě Těšín - Ostrava.Na navrší nad potokem. K hradisku vede dřevený most.
pawlik, 14.10. 2004

turistické

Vstupné Archeopark: dospělí: 50,- Kč studenti, důchodci, děti (6-15 let): 25,- Kč rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti): 100,- děti do 15 let: vstup zdarma
    23.3. 2012

historie

Na místě starého opevněného slovanského hradiště zvané Těšinisko (Starý Těšín) v lokalitě Chotěbuz-Podobora se dnes nachází nově vybudovaný Archeopark, který je přesnou replikou původního hradiště. Podle závěrů archeologického výzkumu bylo toto místo osídleno ve dvou fázích, nejprve v období starší doby železné (Keltové, cca 800 – 400 př. n. l.) a poté v době slovanského osídlení, kdy zde bylo v pol. 8. stol. vybudováno mohutné hradisko, které

23.3. 2012

pověsti

Podle ústní lidové tradice existuje tajná podzemní chodba, spojující hradiště Těšiniště a Piastovskou věž na Zámeckém vrchu v Cieszynie. Tunel byl prý v období světových válek na několika místech zasypán.