Menší tvrz, postavená zřejmě koncem 14. století, později neužívaná a r. 1491 neobývaná a užívaná jako pivovar. Dochována gotická obytná věž, sklepy a hradba s baštou, dvě nižší budovy pocházejí až ze švamberské přestavby v 15. st.
Kestřany - Dolní tvrz, jihovýchodní pohled
Gotická tvrz Kestřany v jižních Čechách – tzv. Dolní je považována za jednu z nejzachovalejších svého druhu v Čechách. Tvrz vznikla v období 14. a 15. století a v této podobě zůstala do dnešních dnů. Vlastní areál tvrze tvoří uzavřený soubor několika historických budov obehnaný kamennou hradbou. Dominantou je beze sporu obytná čtvercová věž ze 14. století stojící uprostřed. Pyšní se původními gotickými prvky (portály, sedily), na severní straně věže vystupujícím zdivem původního prevétu posazeného na kamenných konzolách. Součástí je i obranná válcová věž v severozápadním rohu, do níž byl přístup z ochozu hradeb s dodnes existujícím portálem s cihelným ostěním. Celý areál vlastní tvrze uzavírají budovy východního a jižního křídla s klenutými prostory. Na západní straně stojí menší přízemní stavba včleněná do kamenné hradby. Zázemí tvrze tvoří hospodářská budova, která schovává ve svých zdech zbytky třetí gotické tvrze. Budova je goticky - renesančního původu upravená do barokní podoby začátkem 18. století. Nachází se tu mnoho původních historických stavebních prvků ze shora zmíněných období. V celém areálu probíhá několik let citlivá a důkladná rekonstrukce. Byla vybudována kompletní infrastruktura, proběhla výměna nebo oprava krovů, střešních krytin, hradeb, nádvoří tvrze, oprava jižního paláce a mnoho dalších. Hospodářské budovy jsou po zásadní rekonstrukci a byl zde vybudován byt. Celý areál se nachází v romantickém prostředí jižních Čech, na ploše 8.534 m2, nedaleko soutoku řek Otavy a Blanice. Je vzdálen 7 km od města Písek v blízkosti golfového klubu s 18-ti jamkovým golfovým hřištěm.
Graficke pismenko Obec Kestřany se nachází nedaleko železniční trati Plzeň - České Budějovice, poblíž řeky Otavy. Nejbližší železniční zastávky jsou Sudoměř a Ražice. Obě tvrze i zámek najdete v centru obce naproti návsi a kostelu.
Filip Matoušek, 26.5. 2005

historie

Sirotkové po vnukovi Alberta z Kestřan, Mikuláši řečeném Baroch, si spolu s Matějem Brusem z Kovářova vystavěli během 14. století vlastní tvrz pod starší (horní) kestřanskou tvrzí. Mikuláše vystřídal Ctibor, po něm následoval jiný Mikuláš Baroch, který r. 1475 prodal dolní tvrz majiteli horní tvrze Bohuslavu z Kestřan. Když r. 1491 kupoval obě kestřanské tvrze Jindřich ze Švamberka, byla neobývaná dolní tvrz již pustá a částečně přestavěná na

Hrady, zámky a tvrze v Čechách,..., 8.4. 2004
    Dolní tvrz je z obou dochovaných kestřanských tvrzí ta menší a mladší. První přímá zmínka o ní je z roku 1416. Zřejmě ji vystavěli koncem 14. století synové Mikuláše Barocha, který byl vnukem Alberta z Kestřan (prvního známého držitele Horní tvrze). Mikuláš Baroch, syn Ctibora Barocha, prodal r. 1475 Dolní tvrz majiteli Horní tvrze Bohuslavu z Kestřan. To se málem stalo méně výstavné Dolní tvrzi osudným. Již roku 1491, kdy obě tvrze kupoval

Vojtěch Nedvěd, 22.5. 2010
    Gotická tvrz na prodej
    V současnosti - r. 2013 - je tvrz na prodej, objekt je oplocený a nepřístupný. Více info na http://www.historicka-nemovitost.cz.