Žulová boží muka neznámého staří a netypické podoby. V dolní třetině mají nezvyklé rozšíření s reliéfem kruhu a latinského kříže. Lucerna s mělkými nikami na vrcholu nahradila původní, ukradenou roku 2005. O obnovu památky se zasloužilo sdružení Zelené srdce. Boží muka nejsou památkově chráněna.
© Milan Caha 06/2020
Žulová boží muka neznámého staří a netypické podoby. Z mírně rozšířeného soklu vyrůstá štíhlý čtverhranný dřík se skosenými hranami. V dolní třetině je dřík rozšířen do manžety, na jejíž přední straně je reliéf kruhu, ze kterého vystupuje latinský kříž. Na vrcholu je čtyřhranná novodobá lucerna s mělkými, prázdnými nikami. Boží muka byla v roce 2005 poškozena a o původní lucernu přišla. O obnovu této drobné památky se zasloužilo sdružení Zelené srdce, které se mapováním a opravami drobných sakrálních památek na Humpolecku zabývá. Boží muka nejsou zapsána v seznamu kulturních památek ČR.
Milan Caha (zdroj: různé internetové zdroje), 29.6. 2020
    křížek, boží muka