První socha sochaře Jana Štursy. Vznikla na základě modelu J. V. Myslbeka na Akademii výtvarných umění. Slavnostně odhalena r. 1902, r. 1940 odstraněna a v r. 1946 navrácena.
Graficke pismenko Socha Františka Palackého vznikla roku 1902. Jde o první dílo pro rodné město od sochaře Jana Štursy, které vznikalo na Akademii výtvarných umění. Model pomníku provedl Josef V. Myslbek, u něhož byl tehdy umělec ještě žákem. Na soše pracoval i spolužák Jaroslav Křepčík. Samotná socha měla zaujmout místo na již existující kašně na Dolním rynku, ale nakonec byla umístěna v protilehlém svahu. Na kašně byl nakonec umístěn pasáček, též dílo Jana Štursy.
Dolní rynek byl díky soše přejmenován na Palackého náměstí. Slavnostní odhalení se událo 26. října 1902. S nástupem nacismu v roce 1940 došlo k odstranění a přejmenování náměstí na Dolní. Návrat na původní místo se po dlouhých sporech uskutečnil 2. června 1946.
Rozehnal Ivo - zdroj - web cs.wikipedia, 18.8. 2019

pomník, památník