Památník obětem 1. světové války je tvořen sousoším s názvem „POHŘEB V KARPATECH“ podle návrhu slavného sochaře Jana Štursy.
Graficke pismenko Předměřice nad Jizerou jsou obec ve Středočeském kraji, okres Mladá Boleslav. Rozkládají se 20 km jihozápadně od Mladé Boleslavi a 30 km severovýchodně od Prahy. Leží na levém břehu řeky Jizery bezprostředně poblíž dálnice D10 a prochází jimi kromě silnice II/610 červeně značená turistická trasa ze Sojovic do Benátek nad Jizerou. Pomník se nachází v nevelkém parčíku na návsi.
30.6. 2017

historie

Památník obětem 1. světové války je tvořen sousoším s názvem „POHŘEB V KARPATECH“, které bylo umístěno na návsi ve 20. letech 20. století. Sousoší bylo vytvořeno ve známé pražské kamenosochařské dílně Otakara Velinského podle návrhu jeho učitele a autora sochy Jana Štursy. Stejného motivu je u pomníku obětem války využito i v případě Nového Města na Moravě a představuje čtyři bojovníky (ruského, italského a francouzského legionáře společně s

pomník, památník
     Mladá Boleslav  (MB)