Zřejmě příležitostně využívaná opevněná lokalita, chráněná mohutným valem a příkopem, snad sloužila jako raně středověký hrad či kultovní místo. Nálezy jej datují do období od 2. pol. 10. stol. až do 12. stol.
Velmi výrazný val a příkop na severovýchodní straně hradiště.
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko K lokalitě velmi zachovalého slovanského hradiště (místo, kde původně stávalo hradisko neboli raně středověký hrad či opevněné sídliště) se nejlépe dostanete z obce Moravičany po modře značené turistické stezce. Hradiště se nachází v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví v přírodní rezervaci Doubrava.
O hustém osídlení oblasti kolem řeky Moravy svědčí množství archeologických nalezišť. Asi 1,5 km severovýchodně od hradiště pod vrchem Bradlec bylo nalezeno mohylové pohřebiště z doby bronzové. Nálezy z obce Moravičany dokládají existenci slovanského sídliště z 6.-7. stol. a nížinného hradiště z 11.-12. stol.

historie

Slovanské hradisko z doby hradištní stávalo na jižním výběžku vrchu Hradisko na kopcovitém zalesněném návrší nad údolím řeky Moravy, asi 1 km východně od obce Moravičany a 3 km jižně od obce Stavenice. Vznik zřejmě jednodílného hradiska trojúhelníkového půdorysu o rozloze 1,6 ha je datován někdy do 2. poloviny 10. století, tedy do střední doby hradištní. Hradisko se vstupem na jihovýchodní straně bylo opevněno mohutným valem a příkopem. K

Luděk Vláčil - zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005 a další, 10.3. 2017

hradiště
     Šumperk  (SU)