Národní přírodní rezervace Drbákov-Albertovy skály byla zřízena vyhláškou Ministerstva životního prostředí č. 72/2008 Sb. na území, které bylo různými formami chráněno již od r. 1933. Její území zpřístupňuje ve velmi náročném terénu naučná stezka, obnovená r. 2010.
Pohled z Albertovy skály
Graficke pismenko Národní přírodní rezervace Drbákov–Albertovy skály je chráněné území na pravém břehu Vltavy v katastrálním území vsi Nalžovické Podhájí. Tato ves se 40 obyvateli je místní částí obce Nalžovice. Z ní pokračuje silnička k severu na Zadní Hlubokou a do Častoboře s rekreačními zařízeními na břehu Vltavy. U této silničky se nachází také turistické rozcestí U Křížku, kde začíná značně náročná trasa okružní naučné stezky o délce asi 7,5 km. Rezervací také částečně procházejí turistické značky, a to žlutá z Nalžovického Podhájí do Častoboře a modrá z Hrazan do Křepenic. U tohoto rozcestí je možno také zaparkovat. Území se nachází mimo železniční síť.
23.10. 2016

historie

Národní přírodní rezervace Drbákov–Albertovy skály je chráněné území na pravém břehu Vltavy v katastrálním území vsi Nalžovické Podhájí. Důvodem ochrany jsou společenstva skalnatých úbočí v údolí řeky Vltavy v oblasti Středního Povltaví. Jsou tu zastoupena přirozená lesní společenstva s tisem červeným a skalní stepi, kde byl zaznamenán výskyt ohrožených a vzácných druhů fauny i flory. První chráněné území, vyhlášené k 31. prosinci 1933, leželo

Jiří Špaček (s využitím informací na panelech naučné stezky a serveru wikipedie), 23.10. 2016