Hradiště sv. Hypolita

Znojmo-Hradiště, Peltnperk, Pöltenberg
Výšinné hradiště na ostrožně vysoko nad řekou Dyjí naproti historickému jádru Znojma. Osídleno již v době kamenné, v 8. stol. Slovany vystavěno hradiště. Důležité mohutně opevněné velkomoravské centrum s 2 odkrytými kamennými kostely. Zaniklo násilně vypálením Maďary v pol. 10. stol.
celkový pohled na Hradiště sv. Hypolita od východu - zcela vlevo znojemský hrad
© Jan P. Štěpánek 10/2016
Graficke pismenko Původně staroslovanské výšinné hradiště sv. Hypolita, později starobylá důležitá osada Hradiště sv. Hypolita, dnes místní část Znojma označovaná jako osada Hradiště (německy Pöltenberg - hora sv. Hypolita). Stavitelé hradiště využili strategicky velmi dobře situovanou polohu na plochém hřebeni skalnaté ostrožny nad hlubokým údolím řeky Dyje a dalších dvou vodotečí, přístupnou pouze od severozápadu. Staří Slované, kterým předcházelo osídlení již pravěké, si pro výstavbu opevněného osídlení o rozloze bezmála 20 ha nemohli vybrat strategičtější místo. Po násilném zániku hradiště v polovině 10. století převzalo sídelní a správní funkci nově vysazené město Znojmo na ...

historie

Historie osídlení současné osady Hradiště spadá hluboko do pravěku. Archeologicky zde bylo prokázáno osídlení z mladší i pozdní doby kamenné, doby halštatské, bronzové i starší doby železné. Z éry Halštatu bylo prokázáno nejstarší archaické opevnění ostrožny z její nejméně chráněné severozápadní strany. Největší slávy a rozmachu osídlení na Hradišti sv. Hypolita dosáhlo v období starých Slovanů, v době velkomoravské. V 8. století se zde

Jan P. Štěpánek dle internet, 5.10. 2016

Popis ostrožny hradiště
    Ostrožna, na které se Slované rozhodli zřídit své hradiště, jemuž předcházelo již osídlení z doby pravěku, je strategicky velmi dobře položena. Plochý hřeben ostrožny dosahuje výšky cca 330 m n. m. a zvedá se v současnosti tedy o bezmála 130 m nad hladinu Znojemské přehrady. Od severu, severovýchodu a východu je ostrožna chráněna hlubokým zářezem meandru Gránického potoka, který bývalé hradiště odděluje od Znojemského hradu a historického centra

hradiště
    přestavěno