tvrz Jestřabí (Habicht)

Vojenský újezd Libavá
Okrouhlý pahorek neznámého tvrziště, kolem něhož je 2 m široký příkop lemovaný pozůstatky až 1,5 m vysokého valu, leží v neřístupné oblasti vojenského újezdu. V r. 1932 popsal lokalitu Karl Schirmeisen a provedl zběžný archeologický průzkum.
Pohled k pravděpodobné lokalitě tvrziště z příležitostně přístupné cesty v rámci akce Bílý kámen.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Lokalita tvrziště leží asi 5 km východně od obce Hlubočky v nepřístupné oblasti vojenského újezdu Libavá. Prostor újezdu Libavá bývá částečně přístupný pouze jediný den v roce, a to jen na několik hodin při příležitosti konání cyklistické akce Bílý kámen, jež se koná převážně 1. května. Vstup mimo vyhrazené cesty je pod vysokou pokutou přísně zakázán a tvrziště tedy není možné navštívit ani při této příležitosti.

historie

Severovýchodně od středu zaniklé vesnice Jestřabí (německy Habicht) těsně na severovýchodní hranici jejího katastrálního území a katastrálního území rovněž zaniklé vsi Nepřívaz se nachází tvrziště. Tento nevysoký pahorek byl mezi tehdejším německým obyvatelstvem nazýván Švédská mohyla. V červenci roku 1932 zde prováděl zběžný archeologický průzkum německý archeolog Karl Schirmeisen, který lokalitu také podrobněji popsal. Schirmeisen v místě

Luděk Vláčil- zdroj: Zaniklé Hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska-F. Musila a M. Plačka Libri 2003., 17.8. 2016

Olomouc  (OL)
    Město Libavá