Hrady.cz
Pozůstatky středověké těžby stříbra, která zde probíhala od poloviny 13. stol. První písemná zpráva je z r. 1285, kdy je zde uváděno 13 důlních polí. Těžba zde byla ukončena na konci 14., či na počátku 15. století. Zachovalo se několik desítek bývalých šachet až 10 m hlubokých a 25 m širokých.
jáma
© Milan Caha 10/2012
Graficke pismenko O povrchovém získávání stříbra na Vysočině máme doklady z 12. století. Hlavní rozvoj těžby stříbra zde nastal až ve století následujícím. V Jihlavě započala těžba mezi lety 1234–1240, na Havlíčkobrodsku kolem roku 1250. Podle listiny z r. 1257 zde tehdy vznikly hornické obvody, jejichž centry se staly Brod, Přibyslav, Šlapanov a Bělá (dnes Česká Bělá). Tato ložiska byla intenzivně těžena ve 13. století a již ve 14. století byla postupně vytěžena a opouštěna. Kdy přesně těžba na Poperku začala, není známo. Podle charakteru lokality – tedy malé vzdálenosti mezi šachtami a jejich hloubky – odhadujeme, že zde probíhala již v prvních fázích dolování ...
Milan Caha (zdroj: Rous P.: Stříbrnorudné hornictví na Havlíčkobrodsku od 13. do 17. století, Archeologia technica 15, elektronicky na http://www.starahut.com/AT/at15/09%20Ag%20hornictv%C3%AD.pdf), 12.10. 2012

popis

Areál patří v rámci České republiky jednomu z nejlépe dochovaných dokladů středověké těžby stříbra. Rudy Pb-Zn-Ag zde byly těženy v pásmu se šířkou kolem 150 m a délkou téměř jeden kilometr. Na místě najdete několik desítek nepravidelně rozmístěných a různě velkých nálevkovitých depresí (jam). Jedná se o bývalé šachty a v několika případech snad i pinky (propadlá podzemní důlní díla). Jejich rozměry jsou úctyhodné – mají hloubku až 10 metrů a