vyhlídkový altánek na Špičákové skále

vyhlídka nad Seloutkami; pod Chlumem
Na dnešním místě vyhlídkového altánu býval dříve lom zvaný Špičáková skála. Lom byl zavezen a prostor byl osázen jehličnany. Dřevěný vyhlídkový altánek spolu s posezením zde nechal na počátku 21. století vybudovat Obecní úřad Seloutky. Místo nabízí krásnou vyhlídku na velkou část střední Moravy.
Nový altánek na Špičákově skále
© Ivo Rozehnal, 07/2014
Graficke pismenko Jihozápadním směrem asi 4 km od Prostějova se táhne přes 5 km dlouhý, převážně zalesněný hřeben zvaný Záhoří s několika vrcholy. Jedním z nich je nad obcí Seloutky zalesněný Chlum s 412 m n. m. Nedaleko od něj na východním svahu byla zbudována vyhlídka. Jedná se o místo s dřevěným vyhlídkovým altánem a s posezením. V minulosti zde býval na lípě svatý obrázek. Z místa je vynikající rozhled na velkou část střední Moravy. Je výborně vidět celá Haná, vrcholy Jeseníků, ale i Hostýnských vrchů. Přestože vyhlídka není na značené turistické značce, je hojně navštěvovaná. Může za to cesta, kterou využívají nejen pěší turisté, kteří směřují ...
Ivo Rozehnal, 14.8. 2012

historie

Na místě dnešní vyhlídky s altánkem býval dříve lom, zvaný Špičáková skála. Lom byl zavezen a většina prostoru byla osazena jehličnatými stromy. Dřevěný vyhlídkový altánek spolu s posezením zde nechal na počátku 21. století vybudovat Obecní úřad Seloutky.
    OÚ Seloutky, 21.9. 2012
    Vyhlídkový altánek zmizel 25.7.2013 – díky požáru z nedbalosti, či rukou pyromana vzal za své. Škoda 60 000 Kč obci Seloutky. Věřme, že místo bude opět pro turisty upraveno.
    Ivo Rozehnal - iProstějov.cz 25.7.2013, 25.7. 2013
    Vyhlídkový altánek byl opět postaven. Tentokrát bylo dřevo nahrazeno kamenným materiálem, takže snad ruka nenechavce či pyromana již neuspěje. Snad se brzy objeví i mapka a Boží obrázek u nedaleké lípy.
    Ivo Rozehnal, 13.7. 2014

přírodní scenerie