Pouskův mlýn

Labežský mlýn
Pouskův (dříve Labežský) mlýn byl přestavován v r. 1926. R. 1949 byl modernizován instalací vodní turbíny. Po zrušení mlýna v 50. letech 20. stol. se majitelé často střídali, poslední z nich zde obnovil r. 1998 malou vodní elektrárnu, po několika letech však byla zrušena. Mlýn je postupně opravován.
Pouskův (Labežský) mlýn
Graficke pismenko Pouskův mlýn leží na naučné stezce Hvížďalka, která vede kolem stejnojmenného rybníka mezi obcemi Spálené Poříčí a Hořehledy. Je dlouhá 4 km a má 9 zastavení – na každém je velká informační tabule se zajímavými informacemi ke konkrétnímu místu.
7.7. 2012

historie

Pouskův (dříve Labežský) vodní mlýn byl postaven r. 1926. R. 1949 byl mlýn modernizován instalací vodní turbiny o hltnosti 300 l/s. Po zrušení mlýna v 50. letech 20. století objekt často měnil majitele, poslední z nich v roce 1998 obnovil ve mlýně malou vodní elektrárnu s turbínou BANKI o hltnosti 300 l/s a výkonu 10,1 kW. Po několika letech provozu byla však zrušena. Vodu do náhonu bývalého mlýna usměrňoval jez, který je cca 300 m vzdálený.

dle tabule naučné stezky Hvížďalka u mlýna, 7.7. 2012