Hrady.cz
Březinův mlýn byl vystavěn na místě původního Heršovského hamru z r. 1407. R. 1708 ho koupil opat V. Vejmluva a vytvořil zde panský dvůr. Další z majitelů, Alois Březina mlýn přestavěl na válcový a byl úspěšným podnikatelem. R. 1954 byl provoz mlýna úředně zastaven. Dnes je mlýn v soukromém majetku.
celkový pohled na objekt čp.2
mlýn nyní prochází celkovou rekonstrukcí. Podle mého mínění je zbytek po tvrzi dnes jako přístavek vypadající objek na levo.
Graficke pismenko Horní Hamry vznikly na místě hamru, který se původně jmenoval Heršovský (zapsán roku 1407).
Od roku 1478 ho vlastnil hamerník Fremdl. Další doložená historická zmínka je z roku 1708, kdy celý majetek koupil opat Vejmluva a vytvořil zde panský dvůr.
Z bývalého hamru byl vystavěn Březinův válcový mlýn, který částečně narušil renesanční tvrz č. p. 2 (teď se jeví jako přístavek s mansanrdovou střechou vlevo od budovy mlýna).
Tvrz se však částečně zachovala i s bývalým výměnkem čp.18 (dnes v dezolátním stavu,nachází se na soukromém pozemku).
jiri doležal (zdroj:turisticko-vlastivědný průvodce obcemi a jejich okolím Ždársko, Hynek Jurman; oficiální stránky Hamru nad Sázavou), 17.10. 2011

popis

Hamr (z německého der Hammer - kladivo, buchar) byl mlýn na zpracovávání surového železa nebo i k vyrábění výrobků ze železa - srpů, kos, orného nářadí, zbraní.