Ve Zbečně sídlil v 11. stol. knížecí dvorec, ke kterému patřil i kostel. Prvně je zmiňován r. 1350. V obvodovém zdivu lodi je zachovaná románská část stavby. V l. 1714–16 byl stavebně upraven v barokním stylu. R. 1831 postavena věž. R. 1993 byla provedena rekonstrukce a archeologický výzkum.
kostel od severu (od Hamouzova statku)
Graficke pismenko Obec Zbečno patří k nejstarším sídlům v širokém okolí. Je opakovaně zmiňována již v Kosmově kronice. Nejpozději od 11. století zde byl knížecí dvorec, který sloužil přemyslovským knížatům a do postavení hradu Křivoklátu i prvním přemyslovským králům jako hlavní sídlo v loveckém hvozdu. Přemyslovští panovníci zde vydávali i důležité listiny. K vybavení dvorce, kde mj. pobývali také vysocí církevní hodnostáři, patřila i sakrální stavba – kaple, resp. kostel. Vysoké postavení měli zdejší faráři, kteří byli dosazováni do své funkce přemyslovskými panovníky. Současný kostel má složité stavební dějiny. Nejstarší část stavby, zřejmě románského ...
Jaroslav Valečka podle Vladislav Razím (editor): Přemyslovské Křivoklátsko. Vydal Národní památkový ústav -územní odborné pracoviště středních Čech v Praze, 2010., 17.4. 2011

Rakovník  (RA)
    Zbečno