Raně barokní sloup, postavený roku 1685 jako poděkování za odvrácení morové epidemie (1680) a k uctění císaře Leopolda I. a ostrovské vrchnosti Julia Františka vévody Sasko-Lauenburského. Vysoký válcový sloup na hranolovém podstavci, obklopeném schodištěm a balustrádou nese dnes kopii původní sochy.
© Milan Caha 07/2015
Graficke pismenko Raně barokní sloup, postavený roku 1685 jako poděkování za odvrácení morové epidemie (1680) a k uctění císaře Leopolda I. a ostrovské vrchnosti Julia Františka vévody Sasko-Lauenburského v západní části Starého náměstí. Vysoký válcový sloup na hranolovém podstavci, obklopeném schodištěm a balustrádou nese dnes kopii původní sochy Panny Marie.
Na podstavci se dochovaly latinské nápisy, popisující důvody postavení sloupu. Originál mariánské sochy byl umístěn v bývalém klášterním kostele Zvěstování Panně Marii.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1978 a http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz/ostrov-sloup-se-sochou-panny-marie-madona/, 10.4. 2011