Původní farní kostel hrabišického města se připomíná poprvé roku 1384. Dnešní stavba vznikla po požáru roku 1567 (dokončena 1572), byla provedena ve slohu saské renesance. Úpravy po dalších požárech změnily vzhled stavby na barokní. V tomto slohu je provedena i většina vnitřního zařízení.
© Milan Caha 07/2015
Graficke pismenko Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 8.30, v úterý od 17.00, ve středu od 8.00, ve čtvrtek a pátek od 18.00.

Kostel Archanděla Michaela (původně sv. Mikuláše)
    Město Ostrov (Schlackenwert) založil Slavko Hrabišic v sousedství původní slovanské osady, která se nacházela na "ostrově" mezi Bystřicí a jejím přítokem u dnes hřbitovního kostela svatého Jakuba. Farní svatyní nového města se stal kostel sv. Mikuláše, který spravovali cisterciáci z hrabišického rodinného kláštera v Oseku. Poprvé se připomíná roku 1384. Původní kostel zničil požár roku 1567. Dochovala se z něj spodní část věže, část portálu v

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1978, 5.3. 2011