Obdélná klasicistní hřbitovní kaple s trojúhelným štítem byla postavena roku 1829 jako doplněk hrobky hraběte Valdštejna, který chtěl být pochován "u svých jelenů v blízkosti lesa". Bývalý městský hřbitov, zřízený roku 1823, dnes slouží jako park.
© Prudký Martin, 12/2010
Bývalá hřbitovní kaple stojí východně od polikliniky mezi zastávkami tramvaje Na východě a Technické služby. Kaple je jasně vidět od Žižkovy ulice.
Prudký Martin , 23.12. 2010

historie

Kaple byla postavena jako ústřední stavba nového městského hřbitova. Ten byl zřízen na východním okraji Horního Litvínova v sousedství lesa při cestě do Loučné. Příkaz k jeho výstavbě dal hrabě Valdštejn roku 1823 a určitě udělal dobře, protože již 23. května téhož roku zemřel a byl pohřben do nové hrobky, navzdory rodovým zvyklostem, protože "chce odpočívat u svých jelenů v blízkosti lesa". O šest let později nad touto hrobkou nechala jeho

popis

Hřbitovní kaple je klasicistní, obdélného půdorysu, průčelí má trojúhelníkový štít, nad nímž je vížka. Vnitřní prostora je sklenuta plackou. Reliéfní náhrobek je zhotoven z jemného pískovce a na stěnách jsou pamětní desky zesnulých.

Most  (MO)
    Litvínov-Horní Litvínov