Pozdně gotický kostel, postaven v l.1594–1602 tehdejším majitelem Kryštofem Getengelem z Neunberku, hlavní průčelí kulisovitě předloženo r. 1713 pravděpodobně J. B. Santini-Aichlem. Poškozen r. 1798 požárem, novogotická loď postavena v l. 1838–43 podle plánů arch. Fr. Pavíčka.
kostel Nejsvětější Trojice od jihu

Kostel Nejsvětější Trojice

Graficke pismenko Původně gotický kostel z přelomu 16. století stojí na vyvýšenině nad rychnovským zámkem. V době vlastnictví Kolowratů v roce 1713 byl přestavěn (zejména mohutně bohatě členěné předsunuté průčelí) Janem Blažejem Santini-Aichlem, který v té době pracoval i na přestavbě zámku. Před jižním portálem kostela stojí dvě netypicky velké (cca 2 m) sochy dvou puttů, kteří snad kdysi stáli před požárem v r. 1798 někde nad portálem a po dostavbě chrámové lodi už nebyli vyzdviženi na původní místo.
Alena Volná , 17.11. 2010

popis

Jednolodní obdélníkový, s pětiboce uzavřeným presbytářem, zevně obestavěným sakristií. Na osu východně orientovaného, vzhledem k zámku šikmo postaveného kostela, navazuje západní průčelí, monumentální k velikosti kostela. Ve středu vestavěná obdélné kaple Lorety, Loreta kryta deskovým kazetovým stropem z r. 1714, zdobena malbami, po jejích stranách dvě oválné prostory: jižně předsíň kostela, severně kaple Pražského Jezulátka. Západní průčelí

Rodochrozit - podle UPČ J. Pocheho a informací na internetu, 28.9. 2011