Sousoší Immaculaty s postavami sv. Floriána (nezvykle je levák, hasí levou rukou), Václava, Jana Nepomuckého, Vavřince, Anny, Antonína Paduánského, Felixe a Rocha postavil před r. 1712 snad J. V. Haysler, zadavatelem byla rodina Melnických.
Graficke pismenko Na Masarykově náměstí v Žamberku stojí mariánské sousoší. Zadavatelem stavby byla rodina Melnických, která v okolí přes jedno století ovlivňovala svými stavbami a sakrálními výtvory barokní charakter Podorlicka. Sousoší bylo postaveno před rokem 1712, kdy bylo zachyceno na obraze Žamberka (dnes ve sbírkách městského muzea). Autor je neznámý, uvažuje se o Janu Václavu Hayslerovi, který roku 1726 vytvořil další žamberskou Immaculaty na dnešním Jiráskově náměstí. Na vrcholu pískovcového sloupu stojí na zeměkouli s hadem socha Panny Marie Immaculaty s lilií, podstavec s balustrádou je bohatě zdoben postavami světců – na rozích podstavce to jsou sv. Florián, ...
Ivo Rozehnal - materiál z Infocentra Žamberk (2010) a web orlicko (doplněno redakcí podle: Maxová, Nejedlý, Suchomel, Zahradník: Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v okrese Ústí nad Orlicí, Státní ústav památkové péče, Praha 1998), 6.7. 2010

socha, monument
    Pardubický kraj