Císařská rozhledna

Karl Weis Warte, Nakléřov
Nad Nakléřovským kostelem sv. Jakuba byla r. 1913 postavena ke 100. výročí bitvy s Napoleonem kamenná rozhledna. Zpočátku byla nazývána Císařská, později na památku ústeckého propagátora turistiky Karla Weise. Zřítila se r. 1944 po zimní bouři.
Nakléřov - Císařská rozhledna - Pohlednice z doby Rakouska-Uherska (soukr. sbírka IvoR)
Graficke pismenko Nakléřov leží asi 5 km severně od Ústí nad Labem v kotlině Krušných hor. Obec spadá pod sousední Petrovice, kde je hraniční přechod do Německa. V samotné obci je pomník generála Kleista, místo zaniklého kostela a na návrší místo zřícené rozhledny. Obcí prochází modré turistické značení Malé Chvojno (žel. st.) - Zadní Telnice (Hor. služba).
Ivo Rozehnal , 7.2. 2010

historie

V bývalé samostatné obci Nakléřov, dnes části obce Petrovice, stávala na návrší nad tehdejším kostelem sv. Jakuba (odstřelen r. 1975 – viz heslo) kamenná rozhledna. Vznikla ke 100. výročí napoleonské bitvy. Rozhledna z roku 1913 se původně nazývala Císařská. V období první republiky se však užívalo názvu rozhledna Karl Weiss Warte. To býval tehdejší významný ústecký turistický propagátor. Rozhledna však neměla dlouhého trvání. V zimní bouři

Ivo Rozehnal - zdroj weby.cs.wikipedia a obecpetrovice.cz, 7.2. 2010