Moje místa 0
Pískovcový pamětní obelisk z roku 1607. Postaven na paměť rekatolizace smečenského panství, kterou provedl Jaroslav Bořita z Martinic, tehdejší majitel panství. Obelisk je restaurovaný a v dobrém stavu.
památník rekatolizace smečenského panství
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Pískovcový pamětní obelisk pochází z roku 1607. Připomíná rekatolizaci smečenského panství, kterou provedl tehdejší majitel Smečna, Jaroslav Bořita z Martinic, manžel Marie Eusebie ze Šternberka. Horlivý katolík, který získal vzdělání u italských jezuitů, se později stal královským místodržícím. Byl jedním ze tří defenestrovaných 23. května 1618 při druhé pražské defenestraci. Na hranolovitém podstavci zdobeném šternberskými erby s osmicípou hvězdou a iniciálami IHS stojí štíhlá pyramida, zakončená koulí a malým křížem. Obelisk je restaurovaný a v dobrém stavu.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. (P - Š), Academia, Praha 1980 a wikipedia), 21.1. 2010