Bohatě zdobené pískovcové sousoší z roku 1744 nechal postavit hrabě František Michal z Martinic. Jeho autorem je slavný sochař Ignác František Platzer, autorem návrhu podstavce je Ignác Kilián Dienzenhofer.
sousoší Nejsvětější Trojice
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. (P - Š), Academia, Praha 1980), 22.1. 2010

popis

Sousoší stojí na prolamované římse na trojhrannému sloupu, jehož rohy jsou otupeny širokými kanelovanými konsolami. Tři obdélníková pole na sloupu vysoká 1,50 m a široká 1 m jsou vyplněna reliéfy „Početí světa“, „Křest Krista“ a „Kristus na kříži“. Na sloupu sousoší jsou vytesány znaky Martiniců a Šternberků v barokní kartuši. Na vrcholu sloupu je mohutná zeměkoule, na niž je umístěna plastika Nejsvětější Trojice.
    Milan Caha (zdroj: zdroj: Ferdinand Velc: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv.20 Politický okres slánský, Archaelogická komise při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, Praha 1904), 22.1. 2010