Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Úsobí
Hrady.cz
Pozdně barokní trojkřídlý zámek z druhé poloviny 18. století s kaplí Panny Marie, svatého Floriána a Donáta z roku 1758. Empírově upraven po roce 1830. Po roce 1948 léčebna dlouhodobě nemocných, v dnešní době restaurován soukromým majitelem.
Celkový pohled na zámek
Úsobí leží 14 km jižně od Havlíčkova Brodu a 17 km severozápadně od Jihlavy. Kromě zámku zde stojí původně gotický kostel svatých apoštolů Petra a Pavla uváděný na konci 13. století, barokní kostnice – kaple sv. Barbory, nedaleko jsou ruiny kaple Andělů strážných, zrušené v roce 1783.
1.3. 2009

historie

První písemná zmínka o Úsobí je z roku 1307, v latinských textech uváděno jako Ausobium, v německých Pollerskirchen. Od roku 1653 byl užíván název Ausoba, později Ousobí a od roku 1920 Úsobí. Roku 1789 bylo Úsobí povýšeno na městys. Pozdně barokní trojkřídlý zámek z druhé poloviny 18. století stojí v západní části obce. Vybudovat jej nechal tehdejší majitel panství Leopold Fučikovský z Grünhofu, za jehož působení dosáhlo Úsobí největšího

Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 4. Praha, nakladatelství ČSAV Academia, 1982), 1.3. 2009