Moje místa 0
Dálniční most přes údolí Želivky u Píště, stavěn od r.1939, stavba přerušena v roce 1942 a obnovena po osvobození. V roce 1951 byl stavba opět přerušena. Dostavěn pod novým dálničním mostem v 70. letech 20. stol.
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Stavba předválečného dálničního mostu přes údolí Želivky u Píště začala v roce 1939. Stavbu prováděla pražská firma Ing. Brázdil & Dr. Ješ. Most stál na tehdejším 77,30. km plánované dálnice Praha – Brno a měl délku 138 m. Stavba pokračovala i během II. světové války, až byla přes několik výjimek zastavena koncem dubna 1942. V této fázi byly hotovy pouze krajní opěry, obložené kamenivem. Hned v roce 1945 byly práce obnoveny stejnou firmou. V r. 1947 byla dokončena konstrukce z předpjatého betonu, poprvé u nás použita na mostu podobného charakteru. Na konci roku 1950 byl most až na poslední mostní pole u východní opěry dokončen. Toto pole ...