Poslední klasický řetězový most postavený na území Čech spojoval v letech 1853–1933 tehdy samostatná města Děčín a Podmokly. Představoval největší konstrukci svého druhu v zemi. Zachovaly se oba pilíře, které dnes nesou ocelový Tyršův most.
Most císařovny Alžběty stál v místě dnešního Tyršova mostu (viz heslo "silniční most Dr. Miroslava Tyrše").

Most císařovny Alžběty mezi Děčínem a Podmokly
    Po zahájení provozu na železniční trati Praha - Drážďany (8. 4. 1851) se prudce zvýšila potřeba mostu přes Labe, který by spojil historické město Děčín na pravém břehu s rychle se rozvíjejícími Podmokly na levém břehu, kde leželo nové nádraží. Proto byla ustavena akciová společnost pro jeho výstavbu. Vzhledem k velikosti toku, konfiguraci břehů a nutnosti minimálního rušení labské plavby byl zvolen řetězový most. Obdobných staveb vzniklo v