Původně gotický kostel, ze kterého se dochovala loď, presbytář a mohutná hranolová věž, v 16. stol. důkladně obnoven a v pol. 18. stol. barokně upraven.
© Luděk Pitter 10/2006
Graficke pismenko Košetice se nachází při západním okraji kraje Vysočina. V samém centru obce na malebné návsi na malé vyvýšenině nad rybníčkem stojí kostel Narození sv. Jana Křtitele. Jeho mohutná gotická věž i umístění kostela ve Vás vyvolají předtuchu, že zde snad dříve stávala tvrz. Zajímavých míst je zde však mnohem víc. V severovýchodní části návsi stojí nový zámek z 18. stol. a v jihovýchodní části starý zámek v místě renesanční tvrze přestavěné počátkem 18. stol. Cestou od Starého zámku k Novému, asi na úrovní kostela projdete kolem sochy sv. Jana Nepomuckého z roku 1760.

historie

Z původního gotického kostela pochází loď, presbytář a hranolová věž. Koncem 16. stol. byl presbytář nově zaklenut a při západní straně přistavěna předsíň. V roce 1758 byl zámek barokně upraven, přistavěna sakristie a orotař. V roce 2005 obnovena fasáda kostela.
    L.P. (Kolektiv autorů, Umělecké památky Čech 2, [K/O], Academia), 19.10. 2006

popis

Jedná se o jednolodní, obdélný kostel s pravoúhlým presbytářem, nad nímž se tyčí mohutná hranolová věž s cibulovitou bání. Západní průčelí člení 4 sloupy. Loď je plochostropá, presbytář sklenut valeně s lunetami.

Pelhřimov  (PE)
    Košetice