Rozhledna Vyhlídka Karla IV. v pseudogotickém slohu je z r.1876, zpřístupněna pro veřejnost v sezóně r.1877. Stojí nad Grandhotelem Pupp.
Graficke pismenko Vyhlídka Karla IV. jinak běžně nazývaná Karlova vyhlídka se stojí na výšině Františka Josefa, kterou obtéká říčka Teplá. Nejsnazší cesta k vyhlídce je lanovkou na Dianu, ale vystoupit na mezistanici Jelení skok. Od stanice se dáte po žluté, je to asi 800 m. Tato cesta je součástí vycházkové trasy č. 5. Dojdete nejprve ke kapličce Ecce homo z roku 1900 a Chopinově chatě, kde se kříží mnoho vycházkových tras. Zde se dáte směrem ke Karlově vyhlídce Chopinovou cestou. Pokud se nezměnilo značení, půjdete až k vyhlídce po žluté. Od vyhlídky pokračujete po žluté, až k místu kde Chopinova cesta odbočuje vlevo a můžete sejít k hotelu Pupp.

historie

Karlova vyhlídka (také Vyhlídka Karla IV.), je nejstarší rozhlednou v Karlových Varech. Je postavena v pseudogotickém stylu. Jedná se o kopii rozhledny z německého Schleswigu. Stavba začala na jaře 1876 a na podzim téhož roku dokončena, zpřístupněna pro veřejnost byla na začátku sezóny roku 1877. Stojí nad Grandhotelem Pupp.
    Popis
    Rozhledna je postavena v novogotickém či pseudogotickém slohu. Má dva ochozy lemované cimbuřími. K vyhlídkovému ochozu vystoupáte po asi 80 ti schodech. Výhledu dnes částečně brání stromy, přesto je výhled na Karlovy Vary stále pěkný. Při dobré viditelnosti je z části i otevřený pohled na Krásenský vrch s rozhlednou.

věž
    rozhledna