Gotická radniční věž (80 m). Původní věž (postavena r. 1260) vyhořela r. 1444 a nová, samostatně stojící byla postavena v l. 1445-48 (stavitel Mikuláš ze Sedlešovic). R. 1854 vyměněn původní dřevěný ochoz z r. 1594 za litinový. Věž byla několikrát opravována, stejně tak i věžní báň nebo hodiny.
radniční věž ve směru z Horního náměstí
© Jan P. Štěpánek 07/2009
Graficke pismenko Tuto uzoučkou, pozdně gotickou věž (80m) ve znojmě určitě neminete. Je přístupná a tak je ideálním místem na prohlídku města a okolí. Proto zde taly býval strážný, který kromě hlídání (nejen případného požáru, ale i hranic - znojmo a místní hrad bylo součástí soustavy strážních hradů) měl za úkol každou hodinu hlásit čas.

historie

Stará znojemská radnice s věží byla postavena roku 1260. Při velkém požáru r. 1444 radnice vyhořela a spadla i věž. Proto bylo při přestavbě radnice rozhodnuto, že nová věž bude stát samostatně. Věž byla postavena v l. 1445 - 1448 mistrem Mikulášem ze Sedlešovic v pozdně gotickém slohu. Věž i s kopulí je vysoká 79,88 m (bez kopule 68,60 m). Za zmínku stojí, že věž má základy hluboké až 3 m. Dobu vzniku uvádějí dva latinské nápisy vytesané na