Moje místa 0
Dřevíč je poprvé zmíněna v Kosmově kronice k r. 1002, ale nálezy z období neolitu, únětické, mohylové a knovízské kultury dokládají mnohem starší osídlení. Lokalitu opevnili i Keltové, kteří zde zřídili bránu s tzv. vlásenkovitým zakončením valu.
Pohled na hradiště ze západu.
© Prudký Martin, 04/2016
Graficke pismenko Hradiště Dřevíč zaplňuje protáhlou trojúhelníkovou plošinu o rozloze 11 až 12 ha v nadmořské výšce 465 metrů východně od vsí Kozojedy a Smilovice. Z této strany je chránily strmé svahy převyšující údolí o 165 m, dnes bez zjevných pozůstatků opevnění. Výrazné valy se naopak zachovaly na východní a severní straně, místy dosahují výšky až 6 m a v patě šířky 7 až 16 m. Jednalo se o hliněnou fortifikaci zpevněnou uvnitř dřevěnou konstrukcí, byly nalezeny zuhelnatělé zbytky dřev, s čelní, nasucho vyzděnou opukovou zdí. Pozornost si zasluhuje i zajímavé řešení zabezpečení vstupu do hradiště. Val se na jižním cípu stáčí k severozápadu ...
Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách – V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, Žatec v mladohradištní době-Petr Čech, Archeol. rozhledy 2017, 1.5. 2016