Lovecký zámeček nechal postavit koncem 18. stol. v severní části areálu hospodářského dvora Jan Karel z Ditrichštejna. V 19. stol. byl přebudován na obydlí správce dvora a kanceláře. V 50. I. 20. stol. byl zámeček zcela znehodnocen moderními úpravami a je k nerozeznání od ostatních obytných domů.
Zcela nevýrazný objekt bývalého zámečku
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Obec Žabčice leží v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov asi 25 kilometrů jižně od Brna. V severozápadní části obce, u hlavní silnice, v Zemědělské ulici, na okraji dvora školního zemědělského podniku se nachází nevelká, nevýrazná a turisticky nezajímavá budova bývalého zámečku. Po modernizujících přestavbách je zcela k nerozeznání od ostatních obytných domů. Vedle něj stojí velká barokní sýpka, která bývá se zámečkem často zaměňována, protože na rozdíl od něj působí starobylým dojmem. K dalším pamětihodnostem Žabčic patří kaple sv. Vavřince stojící uprostřed obce a zachovalé tvrziště Koválov ležící jihovýchodně od obce. Za zmínku stojí hezky upravené prostranství v blízkosti školního zemědělského podniku s jezírkem plným ryb a překlenutým dřevěným mostem.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.zabcice.cz/obec/ a další, 16.3. 2016

historie

Nejstarší zmínka o vsi Žabčice pochází z roku 1356, kdy je uvedena pod jménem Zabczicz. V roce 1373 se uvádí pod názvem Sabcycze. Nedaleko Žabčic u osady Koválov stávala tvrz, která vznikla zřejmě ve 14. století. První zmínka o ní pochází z roku 1448, kdy ji od Ctibora z Janovic získal Kuna z Kunštátu a Boleradic. Tvrz zanikla zřejmě za česko-uherských válek. V roce 1567 se Žabčice s dvorem staly součástí židlochovického panství a náležely

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku I., Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty 1987, http://www.zabcice.cz, 12.3. 2016