na Havranickém vřesovišti
Z bílého kamene vystavěná sloupková boží muka z roku 1635, zřízená nákladem Pavla Platzera a jeho choti Zuzany. V okolí krásná příroda Havranického vřesoviště a viničních tratí. Z místa široký výhled do okolí.
celkový pohled na boží muka na rozhraní Popic a Havraníků
© Jan P. Štěpánek 09/2015
Graficke pismenko Historická boží muka na nenápadném návrší u triangulačního bodu mezi obcí Popice a Havraníky. Stavbička tvoří velmi stylový historický doplněk krásné krajiny podél turistického chodníku na rozhraní Havranického vřesoviště a viniční trati U Kapličky. Do krajiny bíle zářící boží muka ze světlého kamene byla dle nápisu na nich zřízena v roce 1635. Mají podobu vyššího kamenného čtverhranného sloupu s ukosenými nárožími, který nese kamenný hranol s mělkými pravoúhlými profilovanými nikami, které jsou vyzdobeny reliéfy a nápisy. Od kamenného sloupu je tato horní část vydělena široce do prostoru vystupující profilovanou římsou. Nad střechovitým kamenným ...