Neobvyklý památník zapomenutého básníka 19. století Jaroslava Herdy byl zřízen na starém nepoužívaném hřbitově při severním okraji městyse Mšec. Tvoří ho alej nových stromků a osmi pískovcových desek s úryvky veršů a opravená márnice s textovou expozicí.
Alej veršů ve Mšeci
© Jiří Špaček, 04/2015
Graficke pismenko Obec Mšec, dříve zvaná též Kornhaus, je prvně zmiňována r. 1318, v r. 1548 byla povýšena na městys a tento její status byl obnoven r. 2006. Starý hřbitov, na němž je umístěn popisovaný památník básníka Herdy najdeme snadno, když se z křižovatky, na níž vyúsťuje silnice II/237 od Nového Strašecí na hlavní silnici I/16 ze Slaného do Řevničova, vydáme uličkou dále k severu. Orientaci nám usnadní skutečnost, že v sousedství této křižovatky nad kostelem se nachází restaurace Na Knížecí, začíná tu žlutá značka do Srbče a kolem prochází také modrá. Již po několika krocích na konci zmiňované uličky najdeme hřbitovní zeď se vstupní bránou a informačním panelem. Začíná tu také nově vyznačený vycházkový okruh okolím Mšece. Starý hřbitov je celoročně volně přístupný.
Jiří Špaček , 14.4. 2015

historie

Předčasně zemřelý a dávno zapomenutý básník Jaroslav Herda (1859-1881) byl mladším současníkem Jana Nerudy, Vítězslava Hálka a Svatopluka Čecha. Dětství a mládí prožil ve Mšeci jako syn schwarzenberského porybného v Červeném mlýně. Narodil se však na jiném schwarzenberském panství, v Třeboni, kde jeho otec působil před svým přeložením. Herda se vlastním jménem jmenoval František, ale jako začínající literát si podle vlasteneckého zvyku umělecké

Jiří Špaček (zdroj: časopis Turista č. 3/2015), 14.4. 2015