array(1) { ["OID"]=> string(5) "11976" } kaple Nejsvětější Trojice, Brtníky
Barokní obdélná kaple s půlkruhovým závěrem a fasádou členěnou pilastry vystavěná místním Bratrstvem roku 1768 je součástí komplexu jedné z nejstarších křížových cest ve šluknovském výběžku. Přístupovou cestu na vrchol lemuje 13 výklenkových kaplí/zastavení vybudovaných v letech 1801-1804.

historie kaple Nejsvětější Trojice na křížovém vrchu v obci Brtníky

Graficke pismenko Kaple Nejsvětější Trojice je součástí komplexu křížové cesty, jedné z nejstarších ve šluknovském výběžku. Součástí komplexu je dále křížová cesta, Kaple Božího Hrobu, dnes neexistující Getsemanská zahrada a muka (dnes povalena a zničena) na úpatí kopce, na kterém je areál lokalizován. Křížová cesta v Brtníkách byla vystavěna na místě bývalého větrného mlýnu na západním svahu Křížového vrchu. Zde byla roku 1768 místním Bratrstvem Nejsvětější Trojice postavena barokní kaple Nejsvětější Trojice. Kaple je obdélná stavba s půlkruhovým závěrem, fasády jsou členěny pilastry, v průčelí je obdélný portál a segmentové okno. Interiér je zaklenut plackou ...