Kaple vznikla někdy na přelomu 13. - 14. stol. jako raně gotický kostelík, který byl postaven na místě ještě starší stavby. V 16. stol. stavba sloužila jako pravoslavný chrám. V 17. stol. zde byl pohřben Peter Bakič. Dnešní barokní vzhled stavba získala v 18. stol.
Loretánská kaple a v pozadí kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova.
© Luděk Vláčil 06/2019
Holíč (německy Holitsch, dříve Weißkirchen, maďarsky Holics) je město na západním Slovensku v Trnavském kraji při hranicích s ČR. Žije zde asi 11 tisíc obyvatel. Město se nachází v Záhorské nížině nedaleko řeky Moravy, přibližně 5 km od Hodonína. K hlavním pamětihodnostem patří barokně-klasicistní opevněný zámek (kaštel), jediný zachovaný větrný mlýn na Slovensku, manufaktura, záhadné megalitické kameny, kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova, evangelický toleranční kostel s farou a kostel sv. Martina s klášterem kapucínů. Zajímavou a krásnou stavbou je také novodobý pravoslavný chrám Počajevské ikony Matky Boží a svatých Cyrila a Metoděje. Tím však výčet sakrálních staveb nekončí, na hřbitově je kaple sv. Floriána. Nejstarší křesťanskou stavbou je loretánská kaple, která se nachází v bezprostředním sousedství kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v místě, kde z Náměstí Míru vychází Hurbanova ulice. Kaple je bez vnitřního vybavení a není přístupná veřejnosti.
Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: web města Holíč a další, 7.7. 2019
historie

Někdy koncem 13. nebo počátkem 14. století byl v dominantní poloze postaven nevelký raně gotický kostelík na půdorysu šestiúhelníku s podélnou lodí a polygonálním závěrem bez oddělení prostoru svatyně a lodě, která zřejmě sloužila jako první farní chrám osídlení. Tento kostelík vznikl na místě ještě starší stavby, patrně románského kostelíka, který pravděpodobně dal i název městečku. Holíč se totiž v dobových pramenech nazývá Alba Ecclesia nebo Weisskirchen, tedy Bílý Kostel. První známé použití tohoto názvu pochází z roku 1315. V neklidném 16. století stavba sloužila jako pravoslavný chrám a v polovině 17. století v něm byl pohřben i jeden z nejznámějších šlechticů té doby Peter Bakič. Nynější barokní vzhled stavba získala v 18. století, v rozmezí let 1727-1779. Obnovou stavba prošla také v 70. letech 20. století, kdy zde byl realizován i archeologický výzkum. V současnosti je kaple bez vnitřního…  číst dále

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: web města Holíč, http://apsida.sk/c/11562/holic-loretanska-kaplnka a další, 7.7. 2019

Slovensko, Trnavský,  Skalica  ( SI ),