Na místě původní hřbitovní kaple vystavěn v letech 1776–1785 pozdně barokní kostel. Opravován roku 1990. Slouží jako depozitář Galerie hlavního města Prahy.
Průčelí kostela.
© Pavel Vítek 08/2010
Graficke pismenko Městys Pavlíkov se nachází 7 km jižně od Rakovníka. Leží na silnici č. 233 vedoucí z Rakovníka do Plzně přes Slabce a Radnici. Nevede tudy žádná turistická trasa ani cyklostezka.
Kostel sv. Kateřiny stojí v centru obce přímo u hlavní silnice. Od roku 2007 byl Pavlíkovu obnoven historický status městyse. Pavlíkov je rodištěm výtvarníka Jiřího Anderleho a v budově úřadu městyse se nachází stálá expozice jeho obrazů a kreseb. Je tu též soukromé muzeum motocyklových veteránů. Západně od městyse byla r. 2015 jeho zásluhou na Senecké hoře postavena rozhledna.

historie

Obec Pavlíkov vznikla někdy v průběhu 13. nebo počátkem 14. století. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1422. Na místě původní kaple sv. Vojtěcha, která stála na místním hřbitově a pocházela ze 14. stol., byl v letech 1776–1785 vystavěn nový pozdně barokní kostel zasvěcený sv. Kateřině. Vysvěcen byl roku 1785. V roce 1885 byl hřbitov přenesen východně od obce na vrch zvaný Hůrka, kde je dodnes. Kostel velice chátral zejména v druhé

popis

Kostel sv. Kateřiny je jednolodní stavba se zvýrazněným středem. Presbytář segmentově uzavřen. Po stranách kostelní lodi je umístěna kaple a sakristie. V západním průčelí stojí věž. Podvěžím procházel hlavní vchod do kostela. Stěny členěny podstřešní římsou. Okna jsou obdélná se segmentovými záklenky. Chrámová loď je 14,50 m dlouhá, 9,60 m široká a 11 m vysoká.