Kamenný jednoobloukový most s dlouhými nájezdy, vynucenými značným výškovým rozdílem mezi oběma břehy Červeného potoka. Vznikl v Čermné u Libouchce v první polovině 18. století pravděpodobně současně se sousedním kostelem. Obnoven r. 1998.
Most od jihozápadu
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Jednoobloukový kamenný most přes Červený potok v Čermné u Libouchce byl postaven zřejmě současně s barokním kostelem v první polovině 18. století. Vzhledem k velkému výškovému rozdílu obou břehů má dlouhé nájezdy, které jej vyrovnávají. U západního (levého) předmostí je umístěn historický milník, ve středu povodní strany mostu stojí socha svatého Jana Nepomuckého, datovaná 1813 (snad oprava po válečném poškození).
Most byl obnoven roku 1998, milník a socha o dva roky dříve (Michael Bílek z Petrovic).
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek první, Academia 1977 a http://www.cermna.atlasweb.cz/, 30.10. 2009