Kostel na vysokém pravém břehu Červeného potoka u pramene železité vody, připomínaného poprvé 1169. Stavba z 1. pol. 18. stol. nahradila staršího předchůdce, zmiňovaného poprvé 1352. Věž přistavěna 1845. Po 1945 zdevastován, 2008–9 důkladně opraven.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 10/2009
Čermnou najdeme jihovýchodně od Libouchce, ke kterému administrativně náleží. Příjezd od silnice I/13 z křižovatky v Kamenci, parkování možné přímo pod kostelem. Autobusové spojení jen dvěma páry spojů ve dnech školního vyučování, nejbližší železniční zastávka Kamenec obsluhována jen při jízdách tzv. Kozí dráhy (Děčín hl. n. - Oldřichov u Duchcova).
Přes ves prochází žlutá turistická značka Malé Chvojno - Jílové. Do vsi vstupuje podél hospodářského dvora, kde se snad nacházela čermenská tvrz, připomínaná ve 14. století. U dvora roste zdejší památná lípa malolistá.

historie

První zmínka o dnešní Čermné pochází z roku 1169 a hovoří o zdejším železitém prameni, který dává barvu Červenému potoku, pramenícímu nad vsí na západním úbočí Javorského vrchu. Pravděpodobně v první polovině 13. století vznikla na německém právu vesnice, táhnoucí se podél střední části potoka v údolí, směřujícímu k severu. Doba vzniku a původní vzhled zdejšího kostela nejsou známé, poprvé se připomíná roku 1352 v soupisu českých farností.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek první, Academia 1977 a http://www.cermna.atlasweb.cz/, 30.10. 2009