Klasicistní dům čp. 56, původně zadní trakt gotického domu čp.1, oddělen po roce 1662. Roku 1763 zde nechal Matěj Altenhofer vybudovat školu. Ta zde sídlila do osmdesátých let 19. století. Poté zde byl sirotčinec. Dnes slouží městskému úřadu.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Dům čp. 56 vznikl přestavbou a oddělením zadního traktu domu čp.1 (dnešní radnice) po roce 1662. Roku 1763 odkázal tento dům Matěj Altenhofer, bývalý pelhřimovský primátor, městu za účelem vybudování školy. S tímto cílem rovněž založil nadaci a přispěl do ní značným počátečním obnosem. Arcibiskupské gymnázium zde sídlilo od druhé poloviny 18. století do osmdesátých let 19. století. Po přemístění gymnázia v budově fungoval sirotčinec. Dnes slouží budova městskému úřadu.

popis

Původně součást gotického domu, s barokní a klasicistní přestavbou má dnes půdorys ve tvaru písmene “L”. Zajímavá je střecha a polygonální barokní cibulovitá věžička.

Pelhřimov  (PE)