Klášter v Ostrově, známý také jako Posvátný okrsek Ostrov, vznikl v druhé polovině 17. století, jeho zakladatelkou byla Anna Magdaléna vévodkyně sasko-engernská a vestfálská (rozená Popelová z Lobkovic). Zrušen v roce 1877.
© Milan Caha 07/2015
Graficke pismenko Od roku 2007 nově zrekonstruovaný klášterní areál provozuje Dům kultury Ostrov. Celoročně nabízí kulturní akce (výstavy, koncerty, svatební obřady a muzeum porcelánu ).
Martina Novotná , 7.8. 2009

historie

Zakladatelkou tohoto kláštera byla Anna Magdaléna vévodkyně sasko-engernská a vestfálská (rozená Popelová z Lobkovic). V roce 1666 vydala nadační listinu. Řeholní dům byl dokončen v roce 1671, kostel Zvěstování Panně Marii pak roku 1674. Stavitelem byl zřejmě Martin Reiner. V letech 1692–93 byla vystavěna za peníze Sibylly Augusty Bádenské kaple sv. Floriána. V letech 1709–11 přibyla do klášterního areálu ještě kaple Panny Marie Einsiedelnské.

Ivka (P. Vlček, P. Sommer, D. Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri, Praha, 1998), 2.10. 2009

popis

Bývalý klášterní areál tvoří kostel se třemi křídly budov, které uzavírají dvůr, za kostelem pak stojí kaple sv. Anny.