Tvrziště málo doložené tvrze na ostrůvku uprostřed zaniklého rybníka. V roce 1413 je uváděn Vacek ze Lhoty, jeho predikát je pravděpodobně jedinou zmínkou o zdejším panském sídle. V pramenech po roce 1413 se hovoří výlučně o vsi.
centrální pahorek od jihu
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Lhotka je malá obec mezi Humpolcem a Senožaty, cca 4 km za obcí Jiřice. Náves s kapličkou a malým rybníčkem je stranou silnice směrem doleva – na jihovýchod. Z návesního rybníčku odtéká malý potok jižním směrem, kde protéká podmáčeným prostorem mezi domy, se zbytky hráze a ostrůvkem uprostřed bývalého rybníčka – jádrem bývalé tvrze.
Milan Caha, 2.11. 2008

historie

Lhotka je poprvé uváděna roku 1226, kdy patřila želivskému klášteru. Ve 14. století byla rozdělena na několik dílů, část stále patřila klášteru, další drobným světským majitelům – v období 1380–1393 to byli Pešek, panna Budislava, paní Eva. Za nich však ve Lhotce pravděpodobně žádné panské sídlo nestálo. Díly vsi ve světském vlastnictví koupil postupně Jindřich z Dubé, majitel humpoleckého panství. Klášterní díl spravovali manové – nápravníci. V

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, II. díl, Argo, Praha 2000), 2.11. 2008

Pelhřimov  (PE)