První zmínky o vsi z r. 1406, před r. 1475 patří Bedřichu z Donína. Ve vlastnictví jeho rodu do r. 1611. Tvrz uváděna r. 1563. V roce 1611 ji získávají Martinicové. Poté ztratila funkci panského sídla. Od r. 1801 lázně. Dnes ústav sociální péče.
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Bílý Újezdec leží v údolí Šternberského potoka mezi obcemi Přelíc a Ledce, asi 10 km od Slaného a 1,5 km od Smečna. Kolem tvrze prochází zelená turistická značka. Až k tvrzi lze dojet i autem.
4.10. 2008

historie

První zmínka o vsi Bílý Újezdec je z r. 1406, nicméně o tvrzi nemáme bližší informace. Někdy před r. 1475 získává zdejší majetek Bedřich z Donína. Ve vlastnictví jeho rodu pak zůstává Bílý Újezdec až do r. 1611. Tvrz je uváděna v dokumentu z r. 1563. Na přelomu 16. a 17. století tvrz vlastnil jiný Bedřich z Donína, který si v roce 1602 vzal dceru Bořity z Martinic, Izoldu z Martinic. V roce 1611 byl tchánovi donucen prodat veškerý majetek, aby

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí 1, nakladatelství ARGO, Praha 2005), 4.10. 2008