Výpravní budova někdejší pohraniční stanice pražsko-drážďanské dráhy pochází z roku 1865. Nahradila dočasnou dřevěnou budovu z roku 1850. Po letech chátrání prošla v letech 2001–2003 i s přilehlým kolejištěm důkladnou rekonstrukcí.
Hlavní nádraží v Děčíně po rekonstrukci
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Na stanici Děčín hlavní nádraží zastavují všechny vlaky osobní přepravy, které se dotýkají města. Před nádražím se nachází i centrální stanice místní MHD, autobusové nádraží je vzdáleno asi 300 m jižně. Autem lze přijet od silnice I/13 odbočením do ulice České mládeže, omezená možnost parkování. V bezprostředním okolí market Lidl, fotbalové hřiště a místní muzeum.

Výpravní budova železniční stanice Děčín hlavní nádraží
    Při výstavbě trati Praha - Drážďany r. 1850 byla za místo pohraniční stanice zvolena do té doby malá obec Podmokly (Bodenbach). Stalo se tak proto, že na zbylém českém úseku trati nebyl dostatek prostoru na potřebné kolejiště a provozní zázemí i vzhledem k blízkosti tehdy mnohem významnějšího Děčína na pravém břehu Labe. Pro urychlení stavby byla výpravní budova postavena ze dřeva. Teprve při zaústění první přípojné trati do Varnsdorfu (1865)

popis

Budova je postavena podél západní strany kolejiště osobní části stanice. Jedná se o tři pavilony, spojené dvěma dlouhými spojovacími křídly. Celá budova stojí na vysokém soklu, sama je jednopatrová s přízemím v úrovni kolejiště. Fasády jsou provedeny z pravidelných pískovcových kvádrů. Budova se hlásí k pozdnímu klasicismu, typickému pro soudobé stavby Rakouské společnosti Státních drah (dochováno např. Masarykovo nádraží v Praze). Pozoruhodným