Edmundova soutěska na Kamenici

Tichá a Divoká soutěska
Nádherné soutěsky v údolí řeky Kamenice, splavné od roku 1890. Jsou jednou z největších turistických atrakcí národního parku České Švýcarsko.
Plavba lodičkami mezi skalisky je nezapomenutelný zážitek
© Ivo Rozehnal, 07/2008
Graficke pismenko Soutěsky na řece Kamenici leží u německých hranic u obce Hřensko nad Děčínem. Zajímavostí je jistě žlutá turistická značka, která končí v přístavech a po splavání řeky opět pokračuje do Hřenska. Zdejší stěny jsou vysoké 50 až 150 m s bizardními tvary. Pěší cesta vede pod skalními převisy, několika tunely a přes četné lávky. Dva úseky jdou absolvovat pouze na lodičce.
Ivo Rozehnal, 2.7. 2008

historie

Historie plavby po říčce Kamenici Tichou (Edmundovou) a Divokou soutěskou sahá do konce 19. století. Tehdy se zde splavovalo dříví a četné pokusy plavby na vorech od Dolského mlýna po Hřensko byly úspěšné. To iniciovalo knížete Edmunda Clary-Aldrigena k úpravám soutěsky pro veřejnost. Na 200 dělníků pod italskými odborníky upravilo Tichou, neboli Edmundovu soutěsku pro bezpečné splavení. Vybudovali též restauraci, takže roku 1890 byla soutěska

Hráz v Divoké soutěsce
    Po dvojím násilném poškození hráze Divoké soutěsky v průběhu roku 2009 nedošlo dosud k její obnově, takže dříve splavnou zdrží momentálně volně protéká Kamenice, což vylučuje její využití k plavbě.

popis

Údolí řeky Kamenice s Edmundovou (Tichou) a Divokou soutěskou s romantickou plavbou na lodičkách. Výklad převozníka mezi soutěskami navozuje nezapomenutelnou atmosféru zdejší úžasné skalní scenerie. Místo je přístupno od velikonoc do listopadu. Edmundova soutěska je splavná v délce 990 m a Divoká soutěska v délce 490 m.