Původně sídlo správce panství postavené v 16. století, upravené počátkem 17. století.
Hlavní (východní) průčelí
Graficke pismenko Fojtství stojí mezi kostelem sv. Michala a zámkem, tvoří třetí dominantu Branné. Od železniční stanice po turistické cestě asi 1 km vzhůru, na náměstí autobusová zastávka a možnost parkování.

Fojtství v Branné (Kolštejně)
    Na konci 16. století bylo postaveno přízemní sídlo správce zdejšího panství s dolní částí věže. Počátkem 17. století bylo zvýšeno o patro, údajně v 19. století byla zvýšena věž. V letech 1967–69 adaptace na školu, po jejím zrušení je budova prázdná.
    Ivan Grisa, dle B. Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska, svazek 1, 29.6. 2008

popis

Volně stojící jednopatrová budova téměř čtvercového půdorysu s hranolovou věží nad vstupním portálem. Věž vrcholí osmibokou nástavbou a helmicovou střechou. Fasáda ze sgrafitové rustiky, obnovené podle původního stavu, obdélná okna, v hlavním průčelí s kamennými šambránami. V obou patrech velké síně s třemi poli křížové klenby, v patře nově osazeno litinové schodiště z Kleinových železáren v Sobotíně, původně umístěné v zámku Loučná nad Desnou.