Kaple sv. Rocha v Ramzové je postavena ve stylu novogotickém za použití cihel a kamene, je zaklenuta valenou klenbou a její podobu zvýrazňuje sedlová střecha s jehlancovitou věžičkou.
kaple sv. Rocha - Ramzová
Ramzová je vesnice ležící v Olomouckém kraji, v okrese Jeseník. Je částí obce Ostružná, od které leží asi 1 km severovýchodním směrem. Nevelká vesnice Ramzová se choulí v Ramzovském sedle, které leží ve výši 760 m n. m. Vesnicí prochází historická zemská hranice Moravy a Slezska. Sedlo odděluje Hrubý Jeseník a Rychlebské hory.
popis

Novogotická kaple pochází z r. 1897. V interiéru se nachází oltář s obrazem sv. Rocha, obrazy Srdce Pána Ježíše a Panny Marie s dítětem aj. V kapli se nachází také pamětní deska obětem 1. světové války.

22.5. 2017

historie

K duchovním potřebám zdejších obyvatel zřejmě dlouho sloužila dřevěná kaple. Ta byla nahrazena v letech 1896–1897 zděnou stavbou kaple, skoro by se dalo říci kostelíku. V roce 1997 v Ramzové proběhly oslavy 100. výročí kaple, která za minulého režimu zchátrala a teď se jí začalo opět blýskat na lepší časy. Před kaplí byly v rámci oslav slouženy mše. Následně se mše sloužívala každou prázdninovou neděli. Později se však kaple opět uzavřela a znovu několik let chátrala. Až v roce 2009 se dočkala částečné obnovy a od léta roku 2012 se kaple sv. Rocha postupně stává místem pro konání - byť zatím ojedinělých - svatebních obřadů. První písemná zmínka o vsi je z roku 1786, kdy sem státní správa dosadila v rámci kolonizace Jesenicka první osadníky. V té době došlo k rozdělení Slezska a Ramzová se tak ocitla ve strategickém pohraničním postavení. Kolonizaci podpořil císař Josef II a vratislavský biskup Philipp Gotthard…  číst dále

Olomoucký kraj,  Jeseník  (JE), Ramzová