Zříceniny hradu založeného rodem Wustehubůz na počátku 14. století. Hrad byl opuštěn koncem 16. století. Dispozice části hradu použity pro stavbu renesančního zámku. Rekonstrukce r. 2013. Nyní je v zámku čtyřhvězdičkový hotel s restaurací. Prohlídky stále probíhají.
Zámek Branná
Průčelí zámku
2002 ©Luděk Pitter
Přímo nad vlakovou zastávkou můžete spatřit zámek, který byl vystavěn z hradu, jenž se nazýval Kolštejn.
28.5. 2002

V zámku je čtyřhvězdičkový hotel

Po rekonstrukci byl v zámku otevřen čtyřhvězdičkový hotel Chateau Goldenstein. Je zde zámecká restaurace, čtyři prostorné sály, 28 butikových pokojů a apartmánů a stylové Wellness. Chateau Goldenstein nabízí možnost pořádání výstav, koncertů, školení či svateb. Prohlídky se o prázdninách konají denně v 10:00 13:00 a 15:00 hodin, od září do května potom od 10:00 do 14:00 hodin. Vstupné na prohlídkový okruh stojí 50 Kč pro dospělé a 30 Kč pro děti, studenty a důchodce. V případě zájmu o prohlídku v jinou dobu kontaktujte telefonní číslo: 732 237 296 nebo 605 274 412.

8.12. 2016

Hrad a zámek v Branné

Hrad byl založen počátkem 14. století rodem Wustehubů. Měl chránit především zlaté doly v okolí. Hrad byl opuštěn koncem 16. století, kdy byl za Žerotínů vybudován v letech 1575–1581 opevněný renesanční zámek.

Bystroň Radim, 2.11. 2003

Další texty historie