Středověké městské hradby pocházejí již ze 14. století. V 16. století doplněny o okrouhlé dělové bašty na východní straně. Dochována většina východního úseku a část renovovaného severního úseku hradby.
Detail části východního úseku s dochovanou okruhlou baštou
© Jan P. Štěpánek 07/2006
Graficke pismenko Město Mikulov bylo již od 14. století obehnáno středověkými městskými hradbami, které v přibližném tvaru obdélníku vymezily vlastní jádro města a na západě se připojovaly na rozsáhlé opevnění hradu. Hradby byly tvořeny jednoduchou vysokou kamennou zdí. Tu přerušovaly pouze dvě brány. Na severu brána Horní (Brněnská) a na jihu brána Dolní (Vídeňská). Později byla na severovýchodě zbudována malá fortna. V 16. století byly na obou východních nárožích a ve středu východní strany zbudovány okrouhlé bašty. Městské hradby i brány vydržely v plném rozsahu až do roku 1824. Do současnosti se z bývalých hradeb zachovala pouze souvislý úsek hradby kolem celé ...

Středověké městské hradby Mikulova
    Středověké městské hradby Mikulova navázaly na opevnění hradu a vymezily jen vnitřní část vlastního města. Byly vybudovány asi ve 14. století. Na východní straně nahrazoval funkci příkopu potok Hnánice. Opevnění Mikulova mělo dvě brány.. Na severu, při kostele sv. Václava to byla brána Horní (Brněnská) a na jihu bránu Dolní (Vídeňskou). V severovýchodním koutě opevnění vznikla v pozdější době menší fortna. K roku 1414 uváděné brány Lávská

Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri, Praha 1998), Jan P. Štěpánek, 13.7. 2006

brána, opevnění
     Břeclav  (BV)