Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Černíkovice
Hrady.cz
František Antonín Libštejnský z Kolovrat v r.1822 – 1825 renesanční tvrz přestavěl na empírový zámek. Kolovratové jej vlastnili do r. 1945. Pak zde byl Ústav sociální péče o mládež. V restituci po r. 1990 byl vrácen původním majitelům.
Pohled na zámek ze zámeckého parku
© Pavel Vítek 09/2005
Černíkovice leží 6 km severozápadně od Rychnova nad Kněžnou, odkud se také do Černíkovic nejsnáze dostaneme autobusem .
V Okolí můžeme navštívit zámek právě v Rychnově nad Kněžnou, nebo 14 km severně vzdálený zámek v Opočně a nebo 8 km jižně vzdálený zámek v Častolovicích.
14.12. 2005

Zámek Černíkovice
    Původní tvrz vystavěl po roce 1558 Matyáš Dobeč z Olbramovic, po jehož smrti a několika různých majitelích, z Žerotína, Trčkové z Lípy, z Lammersdorfu, získal černíkovické panství František Antonín Libštejnský z Kolovrat, který v letech 1822 – 1825 nechal původní renesanční stavbu přestavět v empírovém stylu na dnešní zámek. Do roku 1945 složil zámek jako letní sídlo rychnovských Kolovratů, později v něm byl umístěn Ústav sociální péče o