Hrady.cz
Rozhledna (24 m) byla postavena r. 2001 jako telekomunikační stožár (42 m) a současně jako rozhledna na vrcholu Rosička (645 m n. m.). Na jejím místě stával počátkem 20. stol. letecký maják. Po 2. svět. válce zde stála dřevěná rozhledna s triangulačním bodem.
Rozhledna Rosička
Graficke pismenko Rozhledna se nachází na vrcholu Rosička ve výšce 645 metrů nad mořem. Vystavěna byla jedním z mobilních operátorů na místě někdejší dřevěné rozhledny a poprvé byla zpřístupněna 12. srpna 2001. Rozhledna je charakteristická točitým schodištěm, které obíhá kovové vřeteno, na jehož konci je ve výšce 24 m nad terénem vyhlídková plošina. Na plošinu vede 134 schodů, celková výška stožáru je 42 metrů.
Lenka Daňková, 14.4. 2004

historie

Rozhledna Rosička byla postavena v rámci výstavby telekomunikačního stožáru pro firmu ČESKÝ MOBIL, která je jedním z provozovatelů sítě mobilních telefonů. Prvopočátek snahy o výstavbu rozhledny na tomto místě je třeba hledat již krátce po roce 1990, kdy obce Sázava a Nížkov začali hledat možnosti realizace této myšlenky. Dříve zde totiž stával letecký maják a později po 2. svět. válce dřevěná rozhledna, pod kterou byly pořádány výlety

5.11. 2004

popis

Provozní řád: 1. Výstup na rozhlednu: - výstup na rozhlednu pouze na vlastní nebezpečí; - zejména při sestupu z rozhledny je nutné se přidržovat zábradlí; - dětem do 15 let je výstup na rozhlednu povolen pouze v doprovodu osoby starší 18 let (maximálně 5 dětí v doprovodu jedné osoby); - maximální počet osob na rozhledně je 30; - maximální doba, po kterou lze na vyhlídkové plošině rozhledny setrvat, je 15 minut; 2. Zákaz: - zákaz

Zbyněk Michálek, 9.1. 2016